Paskambinkite į studiją

livinn.lt ziniuradijas.ltNEW
Laidą ar jos ištrauką parsisiųsti galite tik asmeniniam naudojimui. Viešinti laidą ar jos ištrauką kitais, tarp jų - ir komerciniais, tikslais ir kanalais, laidos turinį paversti tekstu ir publikuoti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.

Konservuotos daržovės – tikra ankstyvo pavasario vitaminų bomba

2023-03-22, Trečiadienis 09:00
Partnerio turinys

Neretai nuplėšę kalendoriuje paskutinės žiemos dienos lapelį mintyse imame džiūgauti – jau leidžiame sau pasvajoti apie šiltą orą, gamtoje leidžiamą laiką su šeima ir kitas šiltojo sezono pramogas. Vis dėlto, vaizdas už lango kovo pradžioje retai kada išties primena pavasarį, nes kieme dar nėra nei besistiebiančios žolės, nei drąsiai švilpaujančių vyturių. Ir nors pasirodžius pirmiesiems saulės spinduliams skubame įdirbti žemę šiltnamyje ir išsyk ten pasisodinti ankstyvų ridikėlių, salotų ar prieskoninių žolelių, tačiau šaltos naktys ir nesibaigiantis speigas neretai priverčia nukelti šiuos darbus ir dar bent mėnesį palūkėti. Na, o kol galimybės pasimėgauti šviežiomis daržovėmis nėra, verta praturtinti savo patiekalus sveikatai naudingo konservuoto maisto atsargomis. 

 

Ir sveikuoliams, ir smaližiams

Ne paslaptis, kad konservuotą maistą dažnai renkamės kaip greitesnį ir paprasčiau paruošiamą variantą: virtomis pupelėmis gardiname salotas, sriubas, konservuotą mėsą skanaujame su makaronais ar daržovėmis, o kur dar visa gausybė įvairių rūšių alyvuogių, kurios taip dažnai tampa bene mažiausiai laiko paruošimui reikalaujančiu užkandžiu. Turbūt ne vienam yra tekę girdėti, jog konservai – tai tinginių maistas, mat nereikia ilgai stovėti prie puodų norint pasigaminti kvapnų troškinį ar kitą mėgstamą patiekalą. Vis dėlto, konservuotos daržovės gali būti tokios pat vertingos kaip šviežios ir šaldytos, nes konservavimo metu mineralai, riebaluose tirpūs vitaminai, riebalai ir angliavandeniai išlieka mažai pakitę. Tiesa, dėl aukštos temperatūros poveikio produktuose nelieka vandenyje tirpių vitaminų, tokių kaip vitaminas B ir C, tačiau lieka nepakitęs antioksidantų, apsaugančių nuo ląstelių žalos bei sparčių senėjimo procesų, kiekis. Būtent todėl namuose pravartu turėti konservuotų produktų atsargų – kukurūzų, pupelių, žirnelių, pomidorų, burokėlių ar kitų sodo bei daržo gėrybių, kuriomis galėtumėte pagardinti šeimos mylimus patiekalus. Svarbu atminti, kad tik rinkdamiesi natūralius produktus ir atkreipdami dėmesį į informaciją ant pakuotės galėsite būti užtikrinti, kad nesuvartojate per didelio pridėtinio cukraus ar druskos kiekio. Savo sveikatai bei gerai savijautai pirmenybę teikiantys žmonės visuomet renkasi biodinaminiuose ūkiuose ir ekologiškomis sąlygomis auginamas daržoves, kurios konservuojamos be pridėtinio cukraus ir kitų nenatūralių priedų.

Beje, laikai, kuomet konservuojamos buvo tik daržovės – jau seniai praeityje. Šiandien lentynose gausu gardžių uogienių, tyrių, užtepėlių, žuvies ir mėsos produktų, kurie suteikia galimybę eksperimentuoti virtuvėje neribojant savęs – taip kiekviena šeima atranda tobulus derinius ir užtikrina pilnavertę mitybą. Ne paslaptis, kad mažieji dažnai ieško ko nors saldaus – pasiūlykite vaikams ekologiškų trapučių su mangų ar obuolių tyre ir užtikrinkite sveikatai palankesnį užkandžiavimą.

Mėgstami receptai aukštesniame lygyje

Įvairų konservuotą maistą dažnai naudojame sriuboms, troškiniams ar salotoms, tačiau tereikia truputį pasiduoti vaizduotei ir pakylėti šeimos mėgstamiausius patiekalus į naują lygį. Štai čili sriubą pagardinę ne įprastomis baltosiomis, raudonosiomis, o pomidorų padaže ruoštomis pupelėmis, galėsite mėgautis sodresnių skonių deriniu. Laukiate svečių? Įprastus sumuštinukus pakeiskite užtepėlėmis su salierais, burnočių ar kanapių sėklomis ir nė nepastebėsite, kaip lėkštės ištuštės! Vietoje įprastų konservuotų pomidorų lazanijai ar troškiniui išbandykite Italijoje sunokusių ir skonį, kvapą bei maistingumą išsaugojusių pomidorų tyrę su bazilikais – aromatams neatsispirsite! O galbūt niekada nekepėte konservuotų kukurūzų blynelių? Papildykite savo virtuvės spinteles konservuoto maisto atsargomis ir drąsiai išbandykite naujus receptus! Nauji skoniai, spalvos ir kvapai jūsų lėkštėse sužavės kiekvieną šeimos narį!

 

Užsakovas - UAB "Good one"

Palaikote Žinių radiją? Prisidėkite prie jo veiklos tapdami jo rėmėjais: www.contribee.com/ziniuradijas
Prenumeruoti

Naujausi epizodai