Paskambinkite į studiją

Kraunasi...
Laidą ar jos ištrauką parsisiųsti galite tik asmeniniam naudojimui. Viešinti laidą ar jos ištrauką kitais, tarp jų - ir komerciniais, tikslais ir kanalais, laidos turinį paversti tekstu ir publikuoti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.

Kūčiukų atsiradimo istorija

2025-01-16, Ketvirtadienis 06:10
Rokas Simanavičius

Kūčia – patiekalas, kadaise gamintas iš įvairių grūdų ir valgytas su medumi ir aguonomis.  Mokslininkai mano, kad į Lietuvą šis žodis atkeliavo iš slavų.  Aukštaitijoje kurį laiką kūčia buvo vadinama rupių miežių kruopų košė, valgoma su aguonomis ir miešimu – medumi saldintu vandeniu. Po Pirmojo pasaulinio karo Lietuvoje pradėtos kepti nedidelės bandelės su aguonomis. Dzūkijoje būdavo kepamas paplotis, kurį šeima vėliau laužydavo ir mirkydavo į aguonpienį. Suvalkijoje bandelės būdavo didesnės nei dabar ir pailgos. Bendrinį kūčiukų pavadinimą maži apvalūs kvietinių miltų su mielėmis kepiniai įgavo palyginti neseniai. Ypač išpopuliarėjo šaliai atkūrus Nepriklausomybę, kai vėl drąsiai pradėtos švęsti Kūčios.

BNS nuotr.

Palaikote Žinių radiją? Prisidėkite prie jo veiklos tapdami jo rėmėjais: https://www.patreon.com/ziniuradijas

Naujausi epizodai