Kūčia – patiekalas, kadaise gamintas iš įvairių grūdų ir valgytas su medumi ir aguonomis. Mokslininkai mano, kad į Lietuvą šis žodis atkeliavo iš slavų. Aukštaitijoje kurį laiką kūčia buvo vadinama rupių miežių kruopų košė, valgoma su aguonomis ir miešimu – medumi saldintu vandeniu. Po Pirmojo pasaulinio karo Lietuvoje pradėtos kepti nedidelės bandelės su aguonomis. Dzūkijoje būdavo kepamas paplotis, kurį šeima vėliau laužydavo ir mirkydavo į aguonpienį. Suvalkijoje bandelės būdavo didesnės nei dabar ir pailgos. Bendrinį kūčiukų pavadinimą maži apvalūs kvietinių miltų su mielėmis kepiniai įgavo palyginti neseniai. Ypač išpopuliarėjo šaliai atkūrus Nepriklausomybę, kai vėl drąsiai pradėtos švęsti Kūčios.
BNS nuotr.
Komentarai
Bendravimo taisyklės